Att tänka på vid tapetsering

Oavsett om man köpt ett hus och ska renovera eller om det är dags att byta ut tapeten hemma efter några år så finns det några saker som kan vara bra att tänka på inför tapetseringen förutom val av mönster och färg. 

-closeup-of-male-hands-smearing-wallpaper-with-glue

Först gäller det att bestämma sig om man ska måla eller tapetsera eller om man vill kombinera dessa. Oavsett vad man väljer så är givetvis förarbetet viktigast om man vill få absolut bästa resultat.

Har man väl valt tapet och tänker sätta igång så gör inte det misstag som många av oss gör, riv inte ner tapet som sitter bra sedan tidigare. All tapet måste inte bort innan du sätter upp ny utan riv bara bort det som är löst och känn med handen så det inte finns någon luft bakom den befintliga tapeten. När du tagit bort allt löst så börjar du med att spackla. Om det visar sig efter du spacklat att något av den bakomliggande tapeten sitter löst, riv ner den och spackla sedan om.

När du har spacklat och slipat så att ytan är jämn kan du borsta bort damm från väggen och börja tapetsera. Börja alltid från ljuskällan som finns i rummet, har du ett fönster så börja där och tapetsera bortåt så döljs skarvarna på ett bra sätt. Är man osäker på hur man går till väga med tapetsering eller förarbetet så kan man alltid höra med en fackman om vad som är bäst och vill man inte göra jobbet själv så kan man lätt få hjälp av en utbildad målare