Carl Malmsten

En av Sveriges mest kända formgivare genom tiderna heter Carl Malmsten. Han föddes i Stockholm och var under sina aktiva år i början av 1900-talet en framstående inredare och designer av möbler.

Han var också en känd inredningsarkitekt som arbetade bland annat för Kungahuset och Stockholms Stadshus.

Möbler som präglade svenska hem

Känslan var viktig för Carl, möbler skulle vara mer än bara en funktionell sak, möbler skulle inbjuda till komfortabla möten mellan människor och han blev en berömd designer man gärna pratade om.

Carl Malmstens verk finns numera i nästan varje svenskt hem och hans möbler kom att bli populära inte bara i hemmen men också i den offentlig miljön.

Kända klassiker

En känd klassiker av Carl Malmsten är soffbordet Ovalen. Ett behändigt bord på fyra nätta ben som har funnits återkommande i de svenska vardagsrummen. Ovalen är ett populärt och lättsålt föremål på auktioner.

Hans mest kända verk är utan tvekan pinnstolen Åland. Den är en riktig klassiker inom svensk design tack vare dess tidlösa och praktiska formgivning. Den är designad med vad precis namnet säger, pinnar, som sluter upp stolsryggen på ett elegant sätt. Pinnstolen Åland kan man se flitigt i både de svenska hemmen men också på offentliga platser där man vill knyta ihop klassisk tidlös design med komfort, och den finns även som barnstol. Båda modellerna av pinnstolen Åland hittar du online hos utvalda möbelvaruhus.

En annan berömd klassiker av Carl Malmstens verk är skåpet Undret. Ett skåp på fyra höga ben med dörrar som minner på tavlor med proffsigt gjorda avbildningar av en sommardag. På SvD.se skriver man att skåpet gjordes som ett tack till den dåvarande vice vd på NK, för att han hade hjälpt Malmsten ekonomiskt. Om man tittar noga kan man i det nedre vänstra hörnet se Carl själv, sittandes under en björk samtidigt som han tvivellöst filosoferar. Kanske på sin nästa möbelklassiker?