Inreda liten stuga

Har du nyköpt en liten stuga och funderar på hur du ska inreda för att få den där, svenska, gammaldagsstilen som man ser i tidningar och på filmer?

Återvinn material

Det bästa sättet att få stugkänsla är att återvinna material. Skaffa gamla skivor och häng på väggen som hyllplan, eller ta en lagårdsdörr och gör om till ett rustikt matbord.

Det är inte svårt att få tag på dessa material om man inte har något själv. Håll koll på Blocket och Facebook, eller bara i närområdet. Om du ser en hög med brädor på en persons gård kan du erbjuda att köra iväg dem gratis åt dem. Vill de inte har brädorna själva kommer de garanterat att tack ja med ett stort leende.

Behandla ytorna

Det går också att få nyare möbler att se äldre ut. Ett sätt är att slipa bort färgen, mest runt kanterna. Den matta färgen som ser ut att spricka ger möbel ett föråldrat utseende som passar perfekt i en stuga.

Det går också att stryka över bets eller färg på en möbel och sedan ta en papperstuss för att dra bort en del. Det skapar en halvgenomskinlig färg som släpper in färgen eller träytan under. Det ger samma effekt som slipningen men genom att leka med färg kan möbeln få flera färger.

Möblera sparsamt

En liten stuga blir väldigt liten om man trycker den full med möbler. Välj några huvudmöbler som behövs och lägg hellre till några extra krukor i fönstren för att skapa en ombonad känsla.

För att få ut så mycket utrymme som möjligt kan man ha ett sängskåp istället för en vanlig säng. Ett sängskåp hänger på väggen och viks ut på kvällen. Under dagarna står den bara ut cirka 15 centimeter från väggen vilket ger dig mycket utrymme att leva på.

Du kan utnyttja väggarna till mer än bara sängen. Sätt upp flera hyllor för dekoration och förvaring. Du kan exempelvis förvara böcker, porslin, handdukar och allt möjligt längs väggarna och slipper bära in en byrå som tar upp mycket mer plats.