När du är mån om plats

Fjällstuga

Vissa gånger går funktionalitet före både utseende och charm, eller åtminstone tätt i hand. I fastigheter där man av naturliga skäl brukar ha betydligt mindre utrymme än i sitt vanliga hem, så som fjäll- eller sommarstuga, är varje meter man kan spara in av yttersta vikt. Tycker man dessutom om att ibland ta emot besökare på en redan liten yta, och som rent av övernattar, blir det snabbt trångbott och utan bra plan- och designlösningar, något som kan tära på relationer och humöret helt i onödan.

Det är inte helt lätt att inreda optimalt eller att ens definiera exakt vad det skulle betyda i praktiken. Vad du dock kan göra är att utgå ifrån din fastighets förutsättningar och att därefter försöka skapa dig en vision som är möjlig att förverkliga. Det gäller att noga fundera över din fastighets huvudsakliga användningsområden och att hitta de lösningar som på bästa sätt överensstämmer med detta.

Tillräckligt med sovplatser brukar till exempel vara ett av de stora bekymmer många upplever vid brist av plats. Temporära lösningar som att placera ut madrasser på fria golvytor fungerar hyfsat vid ett tillfälle av panik, men är långt ifrån en praktisk lösning redan morgonen därpå. Arbetet med att bädda fram och stuva undan är enbart i sig nog för att göra vem som helst utmattat, men långt ifrån den enda negativa aspekten med en sådan lösning.

En bättre lösning är att istället hitta något som både är permanent och dynamiskt. Hopfällbara sängalternativ är här en skänk från ovan, som inte bara frigör plats, utan dessutom ger den trötte en riktigt god natts sömn. Ett sådant alternativ är i mångt och mycket optimalt för att både äta kakan och att samtidigt ha den kvar och kräver nästan inget arbete alls för att göra i ordning och ta undan när det väl blir dag. Du behöver heller inte bädda om från natt till natt, då sängkläderna göms undan med sängen och åter är redo att användas när natten stundar.