Planera och inreda köket

köksplanering_399859399

Köket är ett av de där rummen som kan kännas svår att inreda. Medan ett vardagsrum kan vara ganska olikt ett annat kommer nog många kök att dela ganska mycket. Detta är ju för att köks främsta uppgift är funktionalitet. Saker som arbetsyta, skåputrymme och sittplatser tar upp det mesta utrymmet i ett kök och är ju alla väldigt praktiska att ha. Så vad kan man göra med köket egentligen?

Planera först

Ett bra kök börjar redan i planeringen och det gäller att ha en bra förståelse för vad som bör placeras var. Försök att tänka ut vad som kommer vara den mest centrala arbetsytan och se till att så mycket som möjligt finns inom räckhåll för detta. Samtidigt vill man ju ha saker som grytor och pannor nära spisen och inte tvärs över rummet. Försök alltid att tänka på vad man mest troligt kommer att göra på varje plats och vad man då vill ha lättillgängligt.

Välj en stil

Medan själva möblemanget kanske inte går att variera så mycket i köket kan man absolut ha sin egen stil där. Detta inkluderar allt från färg, skåpluckornas utseende golvtypen och hur man sätter upp belysningen. Även de små detaljerna kan hjälpa till att sälja stilvalet. Titta exempelvis på några väldigt stiltypiska delar av köksinredningen från butiken Marinestyle.

Kyl och frys

Det är lätt hänt att man inte tänker allt för mycket på valet av kyl och frys. Men dessa är ju viktiga delar av köket och tenderar att ta en hel del plats. Somliga väljer att satsa på kök där kyl och frys helt enkelt ser ut som två köksskåp i mängden medan andra satsar på två fullstora maskiner . Utrymmet man har att arbeta med är så klart viktigt att tänka på i dessa fall och innan man väljer kyl och frys är det alltid bra att noga mäta först. Man vill nog även ta sig en titt på energiklassen och det kan man läsa mer om på Energimyndigheten.

Ugn och spis

En annan viktig del av köket är så klart ugnen och spisen. Har man möjlighet kan det vara en bra idé att tänka lite mer på arbetshöjden och faktiskt placera ugnen högre upp än under någon arbetsbänk. På så sätt slipper man börja sig ned så ofta. Detta kommer ju tack vare att ugnen och spisen inte längre sitter ihop nu när induktionshällar är så populära.