Skapa hemmakontoret

Har du ett rum över, eller kanske inte använder garaget så mycket? Där kan du skapa ett perfekt hemmakontor. 

Hur du inreder kontoret beror så klart på storleken av rummet och vad du jobbar med. Om du driver en liten webbshop hemifrån så vill du få ut så mycket hyllplats som möjligt. Sätt hyllor från taket och ned och försök även få med extra funktioner i andra möbler: såsom förvaring i stolar och pallar.

Välj inte att ha kontoret i ett rum som inte har någon dörr. Du vill kunna stänga ute resten av hemmet och de kanske inte vill höra när du smattrar på tangenterna eller packar varor. För att få största möjliga arbetsro kan det vara bra att ha ett system i familjen: om dörren är stängd får man inte störa eller kanske hänga upp en skylt där det står om man får komma in eller om du behöver få vara helt ostörd.

Gör inredningen mysig och en plats där du kan vara kreativ. Det behöver inte vara en stel miljö bara för att du ska arbeta där. Det är viktigt med gröna, levande växter som rensar luften och skapar en trevligare arbetsmiljö. Skaffa en anslagstavla där du kan skriva upp allt du behöver göra utan att ha en massa lappar och anteckningar överallt.

Tänk på arbetsplatsens ergonomi när du inreder kontoret: du ska sitta bekvämt och rätt framför datorn. Se till att du inte bländas av eventuella fönster och att skrivbordet är i rätt höjd.

Kom ihåg att ha bra rutiner även om du jobbar hemifrån. Skapa ett schema som visar när du får ta rast och lunch: då löper du mindre risk att bara prokrastinera hela dagen.